Dom, Baptisterium en de Campanile van Florence

Duomo Santa Maria del Fiore

Aan de bouw van de in 1294 begonnen dom namen de beste architecten deel, onder wie Arnolfo di Cambio en Brunelleschi, die de koepel construeerde. De op twee na grootste kerk van Italië werd in gebruik genomen in 1436; de gevel werd pas in de 19e eeuw toegevoegd. De bouw van de tweeschalige koepel met een doorsnede van 45 m was destijds een baanbrekende prestatie. In tegenstelling tot vroegere constructies staat deze op een tamboer en is vele malen hoger dan de omringende huizen. Een groot aantal treden leidt omhoog naar de lantaarn, waar uw inspanningen worden beloond met een grandioos uitzicht (koepel ma.-vr. 8.30-19, za. 8.3°-17.40 uur, dom ma.-wo., vr. 10-17, do., za. 10-15.3°, zo. 13.30-16.45 uur). De kerk herbergt vele kunstschatten, waaronder de koepelfresco's van Giorgio Vasari en Federico Zuccari (Het Laatste Oordeel, 1572-1579), en links van het hoofdaltaar de bronzen deur naar de sacristie van Michelozzo en Luca della Robbia.

Baptisterium

Het Romaanse Baptisterium van Sint Johannes de Doper deed enige tijd dienst als kathedraal van Florence. Het achthoekige bouwwerk stamt waarschijnlijk uit de vde eeuw - het is bedekt met witte en groene marmers. De achthoekige, tussen 1059 en 1128 gebouwde doopkapel is minstens even beroemd als de dom en wel vanwege de drie bronzen deuren. De oudste, van de hand van Andrea Pisano (133°-1336), toont taferelen uit het leven van Johannes de Doper. Lorenzo Ghiberti was verantwoordelijk voor de Paradijsdeur (14251452). De originele deuren bevinden zich in het dommuseum. De onder Giotto begonnen campanile (1334, met uitzicht) en het baptisterium zijn geopend ma.-za. 12-19, zo. 8.30-14 uur. De zuidelijke Deur is een werk van Andrea Pisano (1330); op de panelen zijn Scènes uit het Leven van de Doper te zien. De noordelijke Deur is van Ghiberti (1401) met Gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament. Ook de beroemde Deur van het Paradijs (oostkant). een meesterwerk uit de vroege Renaissance met Scènes uit het Oude Testament, is van Ghiberti. De koepel is aan de binnenkant geheel bedekt met dertiende-eeuwse mozaïeken (waarvan er enkele worden toegeschreven aan Cimabue).

Campanille van Giotto

De gotische Toren van Giotto beheerst ongetwijfeld het stadsbeeld. De toren werd in 1334 door Giotto ontworpen. Giotto begon zelf met de bouw, die werd voltooid door Andrea Pisano en Francesco Talenti. De ongeveer 85 m. hoge toren is bekleed met witte en groene marmers (in overeenstemming met de andere monumenten). Vanaf de toren heeft men een schitterend uitzicht over Florence. De basrelufs aan de voet van de toren zijn het werk van Andrea Pisano, gedeeltelijk uitgevoerd naar tekeningen van Giotto (de originelen zijn in het Dommuseum te zien).

Hotels & Recreatie

Bezienswaardigheden

 • Piazza del Duomo

  Aan de bouw van de in 1294 begonnen dom namen de beste architecten deel, onder wie Arnolfo di Cam...

 • Ponte Vecchio

  Deze meest antieke, beroemdste en ongetwijfeld meest karakteristieke Florentijnse brug bestond al...

 • David van Michelangelo

  De wereldberoemde David wordt beschouwd als het absolute meesterwerk van Michelangelo.

 • Palazzo Vecchio

  Het paleis, symbool van de gemeente Florence, werd in 1299 ontworpen door Arnolfo, aan wie ook de...

 • Uffizi Gallerij

  Met de bouw van het paleis, waarin een van de meest belangrijke kunstgalerijen ter wereld is onde...

 • Piazza della Signoria

  Een wandeling over de Piazza della Signoria is een must voor ieder die de stad bezoekt. In de tij...