Siena Palio

Palio altijd op 16 augustus

De inwoners van Siena zijn door het dolle heen. Natuurlijk niet het hele jaar, enkele dagen maar. Op 16 augustus, bijvoorbeeld. Op deze datum - en volgens historische bronnen al sinds 1310 - wordt de Palio gehouden, een paardenrace waarbij de 17 stadsdelen tegen elkaar uitkomen. De race is genoemd naar de lap stof - in het Latijn pallium - die als trofee wordt overhandigd aan de winnaar.

Het paard en zijn berijder moeten driemaal de Piazza del Campo rond en lijf en leden op het spel zetten om de zijden mariavlag voor het stadsdeel te bemachtigen. Op de tribunes rond het plein verdringen de toeschouwers zich om een goede plaats te bemachtigen. Trouwens, de mensen die mogen toekijken vanuit een van de omringende palazzi zijn beslist beter af. Aangezien de bestrating van het plein niet geschikt is voor zo'n snelle race, wordt er zand over het parcours gestrooid.

De toeschouwers zwaaien met banieren vuren de vertegenwoordigers van hun stadsdeel aan, die een riddernaam hebben gekregen, zoals aquila (adelaar), drag (draak) of chiocciola (slak), en felgekleurde gewaden dragen. De Palio wordt sinds 1656 niet alleen gehouden op 16 augustus, maar ook op z juf -twee data op de feestkalender van de stad die niet meer weg te denken zijn ...