Beschrijving Montepulciano

Beroemde wijnen

Dit stadje is panoramisch gelegen op een heuvel tussen de Valdichiana en de Orcia-vallei. Het is bekend om zijn buitengewoon goede wijnen (de meest beroemde wijn is Nobile). Het stadje is een wirwar van straatjes en steegjes, waarin het renaissancistische element de overhand heeft.

Kunstliefhebbers komen er ook aan hun trekken: langs de steile straten staan tal van gerestaureerde huizen. De 14.500 inwoners worden ook wel Poliziani genoemd, wat is afgeleid van Mons Politianus, zoals de heuvel in de Romeinse tijd werd genoemd.

Vlak voor de Porta al Prato (14e eeuw), de noordelijke stadspoort, ligt de kerk van de dominicaner abdis Agnese Segni, de Sant' Agnese (1268-1317). Van de Piazza Savonarola met de barokke San Bernardo-kerk gaat het omhoog over de Corso. Langs deze lange straat staan het Pa/azzo Avignonesi met zijn renaissance- façade en gebouwen met wapens en Latijnse of Etruskische opschriften. De Piazza Grande - officieel Piazza Vittorio Emanuele, op het hoogste punt van de stad - is te bereiken door de Porta delle Farine in het zuidoosten. Het plein wordt beheerst door het Pa/azzo Comuna/e (1440-1465), een ontwerp van Michelozzo. De vroegbarokke dom met de onvoltooide façade maakt een sobere indruk. Het Pa/azzo Contucci (1519) wordt bewoond door een rijke wijnbouwersfamilie. Ernaast staan het in de stijl van Sangallo vormgegeven Pa/azzo Nobili Tarugi (1520) en een fontein met griffioenen, leeuwen en het wapen van de Medici.

Dit stadje is panoramisch gelegen op een heuvel tussen de Valdichiana en de Orcia-vallei. Het is bekend om zijn buitengewoon goede wijnen (de meest beroemde wijn is Nobile). Het stadje is een wirwar van straatjes en steegjes, waarin het renaissancistische element de overhand heeft.

Deze antieke Etruskische vestiging (volgens de legende zou de stichter Porsenna zijn geweest) wordt al in 715 genoemd met de naam Mons. Politianus. In de Xlllde eeuw geraakte het stadje onder domein van Siena en rond midden veertiende eeuw onder Florence. Hier werden Angelo Ambrogini, ofwel Poliziano (1454-1494), een verfijnd dichter aan het Mediceische hof, en Kardinaal Roberto Bellarmino (1532-1494) geboren. Deze laatste was een voorvechter van de Contrareformatie, die, na de pracht en praal van de XVIde eeuw toen in Montepulciano beroemde architecten als Sangallo, Vignola en anderen werkten, de bloei van de baroktijd inluidde. Aan de hoofdweg, Via Roma, met aan weerskanten zestiende-eeuwse gebouwen, staat het Palazzo Avignonesi in laat-renaissancistische stijl, toegeschreven aan Vignola; het paleis heeft sierlijke vensters.

Even verderop staat de kerk van Sant'Agostino (XVde eeuw), een werk van Michelozzo, aan wie tevens de mooie terracotta boven het ingangsportaal te danken is. In het eenschepige interieur, dat in de XVIIIde eeuw werd geherstructureerd, bevindt zich een Sint Bemardinus van Siena van Giovanni di Paolo (XVde eeuw). In het verlengde van Via Roma (Via Cavour) staat Palazzo Cervini, met een gevel in bosselwerk van Antonio da Sangallo de Oudere. In Via Garibaldi staat het XIV-XVde-eeuwse Huis van Poliziano, dat meerdere malen werd verbouwd. Piazza Grande is het hart van de stad met zijn sierlijke paleizen, waaronder het Palazzo Comunale (stadhuis - XIV-XVde eeuw); de voorgevel wordt toegeschreven aan Michelozzo en het mooie binnenhof stamt uit de veertiende eeuw. Palazzo Contucci is van Antonio da Sangallo de Oudere maar de naam van de ontwerper van Palazzo Tamgi is niet zeker (aangenomen wordt Vignola of Antonio da Sangallo de Oudere).

Dit paleis heeft een dubbele loggia zowel op de beneden- als op de bovenverdieping. De Dom is een laat-renaissancistisch werk van Scalza (eind XVIde eeuw). In de kerk worden enkele beeldhouwwerken van Michelozzo bewaard. Tevens zijn hier delen te zien van een grafmonument dat in de zeventiende eeuw werd afgebroken en verloren ging en pas in de XIXde eeuw werd teruggevonden, en een mooie triptiek met een Maria Hemelvaart (1401) van Taddeo di BartoIo. Niet ver hiervandaan staat het Museo civico (gemeentemuseum) met mooie werken uit de Florentijnse en Siënese school uit de xmde tot XVIIde eeuw.