Toscane en haar 10 provincies

Toscane is verdeeld in 10 provincies en 20 regio's

Toscane is verdeel in 10 provincies en 20 regio's. De provincies zijn meestal vernoemd naar de grootste stad. Hieronder worden de belangrijkste kenmerken van elke provincie behandeld, tevens kunt u een kaart van de provincie zien. Zo kunt u een goede indruk krijgen van het gebied waarin u eventueel wilt verblijven of doorheen reizen.

Province Arezzo

Kaart provincie Arrezo (klik voor vergroting)

De rijke stad Arezzo, met als belangrijkste bezienswaardigheid de cirkel van fresco's van Piero della Francesa, en de oude stad Cortona op de top van de heuvels liggen in het hart van de provincie Arezzo. In het noorden strekt deze provincie
zich uit tot Monte Falterona, waar de Arno ontspringt. Deze rivier loopt in dit gebied langs het dichtbeboste Casentino en de prachtig gelegen kloosters van Camaldoli en Vallombrosa. De zuidelijke grens van de provincie loopt dicht langs de rand van het Trasimenomeer en door de Valdichiana, bekend om zijn mooie vee, dat verantwoordelijk is voor de regionale specialiteit: Bistecca alla Fioreniina. De grens loopt ook om de eerbiedwaardige steden Monte San Savino en Lucignano, dat een bijzondere stratenindeling heeft van vier concentrische cirkels. De verblijfplaatsen die wij aanbevelen, liggen verspreid over de provincie en omvatten een uniek gerenoveerd dorp in het zuiden, een renaissancepaleis in Corona en een charmant verblijf in Zwitserse stijl in het noorden. Klik hier om de sfeervolle hotels in Arezzo te bekijken.

Province Florence

Kaart provincie Florence (klik voor vergroting)

De grens van de provincie Firenze loopt in het zuiden lang langs de heuvels van Chianti. Een rij forten markeert de vroegere grens met Siena - een herinnering aan de bittere vijandschap tussen die twee plaatsen tijdens de Middeleeuwen.
Tegenwoordig is Chianti een welvarend toeristenoord. Veel kastelen en boerderijen zijn omgevormd tot luxe hotels, verblijven met logies/ ontbijt en appartementen met eigen kookgelegenheid. Ze zijn allemaal adembenemend gesitueerd en stralen veelal een uitzonderlijk stijlvolle en vredige sfeer uit. In het noorden van de provincie ligt de weelderige en lieflijke streek Mugello. Hoewel het hier net zo mooi is als in Chianti, komt het wat bescheidener toeristische karakter tot uiting in het ontbreken van goede hotels. De directe omging van Florence is gelukkig beter voorzien; u kunt in een hotel aan de rand van deze stad verblijven en toch het gevoel hebben ver van de stadsdrukte vandaan te zijn. Klik hier om de sfeervolle hotels in Florence te bekijken.

Province Grosseto

Kaart provincie Grosseto (klik voor vergroting)

Grosseto is een industriestad die niet erg veel te bieden heeft voor toeristen, maar de tweede stad van de regio, Massa Marittima - die in de uiterst bijzondere Colline Metallifere (metaalhoudende heuvels) ligt - is een betoverende plaats. De heuvels landinwaarts zijn ruig en onaangetast en worden nog weinig bezocht. Het is een gebied in Toscane dat tot nu toe voornamelijk wordt gewaardeerd door de cognoscenti, de ware kenners, wat wordt weerspiegeld in het kleine aantal goede hotels dat we konden vinden. Een van die hotels ligt in de Maremma, eens een door malaria geteisterd moerasland, maar nu vruchtbare landbouwgrond met in het wild levende dieren, vooral wilde zwijnen. De andere hotels liggen aan de kust, die bijzonder druk wordt bezocht door Italiaanse zonaanbidders, hoewel de exacte locatie van de hotels, Punta Ala, vooral aangedaan wordt door de Toscaanse chique kringen. Klik hier om de sfeervolle hotels in Grosseto te bekijken.

Province Livorno

Kaart provincie Livorno (klik voor vergroting)

De smalle, uitgestrekte provincie Livorno ligt langs de kust en loopt van de belangrijke zeehaven Livorno tot Piombino, de poort tot het eiland Elba. Dit is de zogenoemde 'Etruskische Riviera', waarvan de badplaatsen grotendeels bestaan uit moderne nieuwbouw met stenige stranden. Castiglioncello, de grootste stad en bezit een authentiek burgerlijke aantrekkingskracht

Province Lucca

Kaart provincie Lucca (klik voor vergroting)

De cultureel en historisch gezien, onafhankelijke stad Lucca is liggend achter zijn grote muren, één van de bekoorlijkste steden van in Toscane. Vanuit Lucca stroomt de river Serchio door de provincie, door de koele heuvels van Lucchese met verspreid in het mooie landschap gelegen historische villa's en tuinen die toegankelijk zijn voor het publiek naar het ruige hoogland van Garfagnana. Zie voor meer informatie sfeervolle hotels in Lucca

Province Massa Carrera

Kaart provincie Massa Carrera (klik voor vergroting)

Carrara is een bloeiend stadje valk bij Massa, aan de Golf van Genua. Hoewel men er zonder enige onderbreking marmer heeft geëxploiteerd, kan men twee hoofdperioden onderscheiden: in de Oudheid ontdekte men hier dit harde en weergaloos witte gesteente en gedurende de 13d en de 14e eeuw vocht beeldhouwers om de beste stukken en werden honderden monumenten in heel Italië van marmer uit Carrara opgetrokken. In de baroktijd was met dol op gekleurd marmer waardoor er minder vraag kwam. Klik hier om de

Province Pisa

Kaart provincie Pisa (klik voor vergroting)

De kenmerken bij uitstek van Pisa - de prachtige scheve toren, dom en doopkapel - kunt u het beste vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond bekijken. Daarnaast heeft Pisa nog veel meer te bieden. De stad bezit een enorme charme voor de Lungarni en Piazza del Cavelieri.

Province Pistoia

Kaart provincie Pistoia (klik voor vergroting)

Het stadje Pistoia met het typisch middeleeuwse plein, prachtige kerken met spreekgestoelten uit de vroege Renaissance en de betoverende friezen van het Ospedale del Ceppo - vervaardigd door de vermaarde Della Robbia - is een van de best bewaarde geheimen in Toscane. Door de gunstige ligging van de provincie Pistoia zit u in een mum van tijd in Pisa, Lucca of Florence. De omliggende heuvels stralen een serene rust uit en er zijn enkele zeer aantrekkelijke verblijfplaatsen in deze heuvels. Kijk voor meer informatie op sfeervolle hotels in Pistoia.

Province Prato

Kaart provincie Prato (klik voor vergroting)

Hoewel Prato en Florence maar een paar kilometer van elkaar vandaan liggen, verschillen ze als dag en nacht. De inwoners van Prato rollen graag de mouwen op, historisch bepaald door de textielindustrie waardoor Prato rijk geworden is, ter
wijl de inwoners van Florence liever esthetische inspanningen leveren. 'Lui' noemen de inwoners van Prato die van Florence, 'cultuurbarbaren' is de benaming die de inwoners van Florence op hun beurt die van Prato geven. De toevallige toerist, onderweg naar Florence, weet nauwelijks iets van Prato. Er zijn enkele bijzondere bezienswaardigheden, waaronder de buitenspreekstoel van de Dom, waar vijf keer per jaar de gordel van de Heilige Maagd wordt tentoongesteld. Ten zuiden van Prato staan enkele markante villa's bij Poggio a Caiano en Artimino; in het noorden gaat het heuvelachtige landschap vloeiend over in de voet van de Apennijnen.

Province Siena

Kaart provincieSiena (klik voor vergroting))

De mooie stad Siena ligt in het midden van de -gelijknamige, gevarieerde provincie. Ten oosten van de stad gaan de lieflijke, met wijngaarden beklede heuvels van Chianti over in het open landschap van Crete en verder naar het zuiden in de Val d'Orcia en de beboste hellingen van de hoogste berg van Toscane, de Monte Amiata. Ten oosten van Siena ligt ook San Gimignano, waar de strakke torens en perfect onderhouden middeleeuwse straten de stad tot een toeristische trekpleister bij uitstek hebben gemaakt. In onze selectie bevinden zich de beste boerderijen en kastelen die zijn verbouwd tot stijlvolle hotels en die verspreid liggen over de heuvels van Chianti alsmede een verscheidenheid aan accommodaties in alle uithoeken van de regio en in de steden Siena San Gimignano, Pienza en Monteriggioni.

Toscane, mooiste regio: klik op een onderwerp

  • Chianti Streek

    Door de enorme bekendheid en bijzonderheid besteden we hier aandacht aan de Chianti-streek. Het i...

  • Maremma

    Als vakantiegebied is de Maremma al enkele jaren in opkomst. Eindeloze wegen met pijnbomen, badplaatsen met lange zandstranden

  • Elba

    Het grootste eiland van Toscane is ook het bekendste en drukstbezochte, een vakantieparadijs met ...