Beschrijving Chianti streek

Wanneer we 'Chianti' zeggen, dan hebben we het meestal over de streek tussen Siena en Florence, maar eigenlijk is dit alleen het hart van een veel groter wijngebied met dezelfde naam. De wijn die hier wordt verbouwd, heet Chianti Classico. De Chianti valt uiteen in zeven productiegebieden: bij Pisa heet het druivennat Chianti Mont-Albano, bij Florence Chianti dei Colli Fiorentini en bij Siena Chianti dei Colli Senesi. De Chianti Rufina komt uit de streek ten noordwesten van Florence. De westelijke grens van het gebied wordt gevormd door Chianti dei Colli Pisani en de oostelijke grens door Chianti dei Colli Aretini.

De Zwarte Haan

In 1270 richtten de dorpen Gaiole, Castellina en Radda met toestemming van Florence een samenwerkingsverband op om zich te verdedigen tegen Siena en Pisa. Ze gebruikten de zwarte haan uit het wapen van Radda, of gallo nero, als symbool.

Het zou nog enkele eeuwen duren voordat de haan het kwaliteitsmerk van de Chianti-wijnen werd.

Cosimo maakte in de 18e eeuw als eerste gebruik van een kwaliteits- en herkomstaanduiding. Baron Ricasoli stelde in de 19e eeuw een bindende richtlijn op over de te gebruiken druivensoorten.ln de jaren twintig van de vorige eeuw werd tot slot het Consorzio del Vino Chianti Classico in het leven geroepen, een controlerend orgaan, en werd wettelijk vastgelegd welke geografische gebieden de herkomstbenaming 'Chianti Classico' mogen voeren.
Sindsdien is de Gallo Nero het waarmerk van de wijnen uit de Chianti en terug te vinden op alle flessen die in dit gebied zijn geproduceerd.

Greve in Chianti

Greve, een stadje van 12.000 inwoners, ligt in het hart van de Chianti. De driehoekige Piazza Matteotti met zijn oude arcadenhuizen is het trefpunt van dit wijncentrum. In de winkels, restaurants en enoteche rond het plein kunt u heerlijk snuffelen, verpozen en genieten. De wekelijks gehouden markt (za. 's ochtends), met goede, voordelige producten, is een echte belevenis. Als u op een andere dag komt, dan kunt u terecht bij de Antica Macefleria Falorni (ook aan het plein), die heerlijke worst, Toscaanse salami met venkel en ham verkoopt. Een uitstapje van Greve naar Montejiorafle, dat 2 km westelijker op een heuvel ligt, is zeer de moeite waard. Dit lieflijke burchtdorp biedt een werkelijk adembenemend uitzichtl In de heuvels ten westen van Greve vindt u ook de parochiekerk San Cresei (aangegeven op de hoofdweg richting Florence). Deze kleine, uit de 10e eeuw stammende kerk is een fraai voorbeeld van romaanse bouwkunst. Het kerkhof naast het godshuis wordt momenteel opnieuw beplant.

Castellina in Chianti

In de bosrijke omgeving van Greve ligt Castellina in Chianti, een middeleeuwse dorpskern met delicatessenwinkels en een burcht.

Radda in Chianti

Radda in Chianti: Lieflijk stadje op de top van een heuvel met een bewaard gebleven stadsmuur. De Via Roma loopt door het een- trum naar het Palazzo del Podestà (15e eeuw) en de parochiekerk San Nicolo.